SlideShow

Eye GIF - Scary Dark Eyes GIFs
8

Οι βρυκόλακες της Ελλάδας



Οι βρυκόλακες της Μυκόνου

Η Μύκονος, σύμφωνα με το θρύλο, φιλοξενεί τον 18 αιώνα έναν τρομερό πειρατή . Όταν οι κάτοικοι βρίσκουν το πτώμα του να κείτεται σε ένα χωράφι, πραγματοποιούν τη ταφή του, ώστε να αναπαυθεί εν ειρήνη. Αμέσως μετά την κηδεία του εκείνος κάνει την εμφάνισή του σε διάφορα μέρη και προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Μεταμορφώνεται σε Βουρβούλακα, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν.

Οργανώνονται λιτανείες με αποκορύφωμα να τον ξεθάψουν, να του ξεριζώσουν την καρδιά και να την πετάξουν στην περιοχή Καρδιοκαύτης.Ο δαίμονας δεν εξοντώνεται και επιστρέφει στο τόπο του εγκλήματος αναζητώντας λύτρωση. Ο μόνος τρόπος που εξασφαλίζει την ηρεμία είναι ο αποκεφαλισμός του με τούρκικο σπαθί .

Στην Εύβοια και τις Σποράδες

Γύρω στα 1700 στην Εύβοια, οι βρυκόλακες ή ζούλακες θεωρούνται από τους κατοίκους υπεύθυνοι για μία επιδημία που σκορπάει το θάνατο! Όλα τα κουφάρια των νεκρών καίγονται με πυρωμένο σίδερο γιατί έτσι πιστεύουν πως θα σταματήσει η δράση των βρικολάκων.

Στην Αλόννησο οι λαϊκές δοξασίες λένε για "μαύρες σκιές" που καταλαμβάνουν το νησί και γραπώνουν από το λαιμό τα ανυποψίαστα θύματα. Στη Σκόπελο συστήνονται ως σκελετοί και στη Σαμοθράκη ως " οι αόρατοι με το πύρινο σώμα".

Στο Σαρωνικό, τη Χίο και τον Υμηττό

Στα νησιά του Σαρωνικού γίνεται λόγος για δύσμορφες παρουσίες με καμπούρα και πίνουν από το τρόπαιο της νίκης το αίμα. Στη Χίο ξεχωρίζουν για τα λευκά τους σάβανα ενώ στην Τήνο οι βρυκόλακες χρησιμοποιώντας τις υπερφυσικές δυνάμεις τους κατατροπώνουν σάρκες. Διάσημος για την έντονη δραστηριότητα του είναι ο βρικόλακας του Υμηττού. Πρησμένος και άσχημος δραπετεύει από τη σπηλιά του και προσπαθεί να εγκατασταθεί στα σπίτια της Αττικής.

Τα αιμοβόρα αυτά όντα ταλανίζουν το τόπο μας κυρίως τις εποχές της εθνικής δουλείας. Ωστόσο λάμπουν δια της παρουσίας τους σε αρκετές δεισιδαιμονίες που κατευθύνουν τις πράξεις των ανθρώπων. Σύμβολα χαράσσονται με καπνό από κερί ή μέλι ή κόκκινη μπογιά στις πόρτες και στα παράθυρα. Σταυροί από καλάμια ή δίχτυ από κόκκινη κλωστή τοποθετούνται σε τοίχους. Ράντισμα του νεκρού καθώς και του μνήματος με αγιασμένο ύδωρ διώχνουν μακριά το άρρωστο πνεύμα και αποτρέπουν την μετάλλαξη .

Στην Αμοργό απαγορεύεται δια ροπάλου η ύπαρξη ενός ποτηριού που εμπεριέχει νερό δίπλα στο κρεβάτι γιατί η παράδοση λέει πως "ο ντουσμάνης" τρώει και πίνει ότι βρει, εκτός από κρασί! Στη Μυτιλήνη δεν σφυρίζουν ποτέ τα μεσάνυχτα για να μην προκαλέσουν τους βορκόλακες.

Στη Κρήτη ο Καταχανάς παίρνει ανθρώπινη μορφή και συμμετέχει στις εκδηλώσεις των χωριών. Μάλιστα στην εν λόγω περίπτωση επιλέγουν τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους. Δείχνουν την συμπάθεια τους στο πρόσωπο του τσαγκάρη και υπό την ιδιότητα αυτή απειλούν την περιοχή. Έτσι λοιπόν όπλα για την καταπολέμηση τους θεωρείτο το αλμυρό νερό, ξύλο συκιάς, καρφιά σε φέρετρο, σκόρδα, κρεμμύδια, λάδι, ξύδι, βραστό νερό και φυσικά σταυροί.

Πραγματικότητα ή φαντασία δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Σημασία έχει πως ο εφιάλτης αυτός έχει στοιχειώσει για τα καλά την ιστορία των ελληνικών παράξενων πλασμάτων της νύχτας. Όταν πέσει το φως του ηλίου, τότε τα καθόλου αθώα αυτά όντα βγαίνουν από τα φέρετρά τους και αλίμονο σε όποιον έτυχε να βρεθεί τη λάθος στιγμή στο λάθος τόπο... 

8 σχόλια:

Ανώνυμος

Ρε παιδια λετε να υπαρχουν???τοσες αναφορες εχουν γινει απο παλια μεχρι σημερα..ας προσεχουμε λιγο..ποτε δεν ξερεις...μπρρρ...!!!

Ανώνυμος

Maaa pooss ginete na min exoun anakalicei tpt i epistimones ??

ilios

Μπορει να εχουν ανακαλιψει κ να μην μας λενε τπτ για να μην πανικοβληθουμε!!!ποτε δεν ξερεις..για να γινονται τοσες αναφορές πιστευω πως κατι υπαρχει..!!

Ανώνυμος

Ελεος πια βλακειες ειναι αυτα τι δεμονες μωρε εμενα το σπιτι μου ειναι διπλα απο τον Υμμητο και δεν συζηυαει κανεις για τιποτα τωρα το εμαθα και εγω και το σχολειο μου ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ διπλα στον Υμμητο και κανεις δεν εχει πει τπτ 15 χρονια ζω και πρωτη φορα ακουω τετια μα καλα γιατι τα λετε για να τρομαξετε κοσμο ;;

Λευτέρης

Δεν ξέρω για τον Υμηττό αλλά στην Αμοργό είναι αλήθεια αυτό που γράφει. Δεν αφήνουν ΠΟΤΕ ποτήρι με νερό δίπλα στο κρεβάτι!

Unknown

Οι επιστήμονες δεν ψαχνουν να δουν αν υπάρχουν, αλλα ψάχνουν Θεραπειά για τον βαμπιρισμό.

GreekBlogger2016

Κατά την γνώμη μου αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν αλλά μην προκαλούμε και την τύχη μας !

Ανώνυμος

Απ'όσ αρθρα εχω διαβασει , μονο τα ενεργειακα βαμπιρ υπαρχουν στα σιγουρα.Αυτα ειναι αναμεσα μας και μας απορροφουν μονο οση ενεργεια χρειαζονται απο τους ανθρωπους για να ζησουν ενεργειακα πάντα.Αυτα τα αιμοδιψη βαμπιρ -αν υπαρχουν εχουν πολλα τοξικα μικροβια στο σαλιο τους που ειναι επικινδυνα για τον ανθρωπο- και μαλλον και τα 2 ειδη ειναι εξωγήινοι και εσωγήινοι.

Δημοσίευση σχολίου